Sonnetje's wereld
belevenissen en gedachtenspinsels

Etiketjes

Sinds een kleine twee jaar leest Sonnetje alle etiketjes die op voedsel zitten. Al valt dat soms niet mee! Ze leest ze niet alleen omdat ze geen fan is van al die vreemde E-dingen die door veel voedsel zitten, maar helaas ook omdat ze niet tegen lactose kan. Lactose is een stof waar haar lichaam veel moeite mee heeft, met als gevolg een enorme vermoeidheid en, veel lastiger, darmen die er een zootje van maken. En die lactose verergert ook nog eens haar hooikoorts.

Vandaag gaat het weer beter, maar gisteren was een enorme off-day. Vandaag heeft ze dan ook besloten om vanaf maandag gewoon weer zelf de lunch mee te nemen naar het werk, zodat ze weet wat ze eet. Want daar gaat het nog wel eens mis! Sonnetjes baas heeft een kantine (sorry, ‘bedrijfsresataurant’) waar een externe cateraar de boel regelt. En die cateraar doet vreemd genoeg niet aan inhoudsetiketjes op haar producten. Niet alleen lastig voor iemand met een intollerantie (en die zijn er helaas best veel), maar ook voor mensen die vanuit een overtuiging bepaalde dingen niet wil eten.

Voor degene die denkt: dan drink je toch gewoon geen melk, eet je geen kaas en yoghurt en that’s it… nee! Lactose is helaas een stof die in de voedselindustrie heel veel wordt gebruikt. Waarom? Eh… Sonnetje vermoed dat het een stof is die de houdbaarheid van producten verlengt, maar daar heeft ze zich niet echt in verdiept. Feit is dat het in bijna alles zit dat lang houdbaar is, van koekjes tot vlees, vleeswaren etc. Het blijft lastig!

Thuis kookt Sonnetje graag uit het boek ‘Oergondisch genieten’ en dat gaat geweldig. Daarin staan ook de meest fantastische lunchsalades, maar die zijn niet zo fijn mee te nemen. Dus een ander voornemen is meteen: vaker thuiswerken! Want met de eigen koelkast bij de hand is gezond eten echt veel makkelijker 🙂

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

3 Reacties to “Etiketjes”

  1. Etiketten lezen. Ik doe het ook al een paar jaar verplicht. Glutenintolerantie in het gezin. En waarom overal tarwe in moet snap ik ook niet.

  2. Daar begrijp ik ook niets van! Ook glutenintollerantie is in deze maatschappij behoorlijk onhandig. En helaas veel voorkomend.

  3. Sinds een half jaar eet ik geen suiker meer (spontaan ontwikkelde allergie) en zo min mogelijk gluten. En dan ook zo min mogelijk eten koken uit pakjes die vol met E-nummers zitten… Een zware klus al die etiketten lezen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: