Sonnetje's wereld
belevenissen en gedachtenspinsels

Op vakantie naar Rügen

‘t Stond al jaren op het wensenlijstje, maar aangezien Sonnetje toch wel een echte mooi-weer-kampeerder is, heeft het even geduurd. Maar dit jaar sloeg het weer net op tijd om! En dus togen Sonnetje en T voor hun jaarlijkse gezamenlijke vakantie naar Rügen. Voor wie het niet weet: dat ligt in het uiterste noordoostelijke puntje van Duitsland, als schiereiland in de Oostzee.

Het vertrek en de reis

Voordat de dames konden afreizen moest eerst de kinderschare worden uitgezwaaid. Die vertrokken op dezelfde dag met de ex van T naar de zuiderburen. Natuurlijk ging dat niet allemaal volgens planning, dus 10 uur wegrijden was kansloos. Na het uitzwaaien moest T namelijk nog bagage pakken etc….. Maar om kwart over 11 was de Corsa volgepakt en reden de dames weg.

De rit begon zeer voorspoedig. Gezien het tijdstip waren er nergens files, hooguit wat wegwerkzaamheden. Het navigatiesysteem heeft het slechts 1x laten afweten, en dat was gelukkig nog in Nederland.

Na Groningen houdt de wereld op...

In voormalig West-Duitsland is het verkeer net als in Nederland. Zodra je ’t voormalige Oost-Duitsland inrijdt, is het een andere wereld! Er ligt fantastisch mooi afvalt, maar eh… er rijdt bijna niemand! Sonnetje had echt het gevoel alsof ze een afgesloten snelweg was opgereden. Vreemd! Navraag bij een vriend die er heeft gewoond, bevestigde dat de situatie altijd zo is.

De camping

Na een uurtje of 8 rijden, met wat pauzes tussendoor, bereikten de dames het eiland. Over een spiksplinternieuwe kilometers lange brug reden ze er heen. Na de brug meteen links, want daar lag Camping Altefahr. Kreeg gemengde kritieken op Zoover, maar de dames hebben er prima vertoefd. Wellicht omdat zij in Oost-Duitsland ook geen 5-sterrencamping-met-entertainment verwachtten (en daar toch al niet van houden). Een heerlijk kneuterige camping met heel vriendelijke eigenaren, naast een bos met een ‘Kletterbahn’, en een strand! Vanaf het strand was het uitzicht naar Stralsund werkelijk prachtig.

Op het eiland

De dames hadden een prachtige plek voor de tent! Ochtend- en avondzon, wat wil een mens nog meer? Elke dag rustig aan opstarten, met een broodje en koffie voor de tent ontbijten. Beetje lummelen, en dan toch maar es iets gaan doen.

Het eerste uitje bestond uit een ritje naar Kap Arkona & Vitt op het schiereiland Wittow. Kap Arkona is de meest noordelijke punt van Rügen, waar twee vuurtorens (oud en wat nieuwer) staan, een bunker is waar je in mag en nog een toren van de Marine staat. Prachtige omgeving en mooie kiezerstranden.

Vuurtoren Kap Arkona

Vitt

Kiezelstrand

Een van de bijzonderheden die in de gids werd besproken is het Jasmund Nationaal Park. En inderdaad, dat is heel mooi! De dames kozen voor de wandeling door het bos, en het bekijken van de krijtrotsen van bovenaf. Het is ook mogelijk om vanuit Binz of Sellin een boottocht te maken, zodat je ze vanaf zee kunt bewonderen. Het oude bos staat er prachtig bij! De rotsen brokkelen wel af maar zijn nog altijd de moeite waard.

Krijtrots Jasmund

Verder hebben de dames bezoekjes gebracht aan de kustplaatsen Binz, Sellin en Thiessow. In dat laatste plaatsje is tweemaal per week een markt met plaatselijke producten. Al die producten zijn gemaakt van duindoorn. Dat is wel het kenmerk van het eiland. Jam, wijn, honing, je kunt het zo gek niet bedenken! Ook Putbus is met een bezoekje vereerd, maar daarvan begrepen de dames niet waarom het in alle gidsjes staat.

Binz

Op Sonnetje haar wensenlijstje stond een bezoek aan Prora. Dat is het oord waar Hitler ooit begonnen is met het bouwen van een vakantieonderkomen voor ‘slechts’ twintigduizend (!!) arbeiders. Bizar! Een gigantisch betoncomplex met kamertjes van 9 vierkante meter, trappenhuizen en recreatiezalen. En dat alles aan een gigantische boulevard. Waar overigens niets meer van te zien is, alleen op de schetsen. Het voelt heel vreemd om er rond te lopen. Grotendeels vervallen, op 3 torens na. Die torens zijn gerenoveerd en daarin huist de jeugdherberg. T en Sonnetje waren het er roerend over eens dat zij daar nooit zouden gaan logeren!

Prora

IMG_2062

Ook op aanraden van het gidsje togen de dames naar Jagdsloss Granitz. Dit jachtslot is in de late 19e eeuw gebouwd in opdracht van Wilhelm Malte I zu Putbus. Gebouwd als jachtslot, maar later bewoond nadat het woonhuis van de familie is afgebrand. Indrukwekkend vond Sonnetje het trappenhuis!

Trappenhuis Jachtslot Granitz

Weer naar huis

Na anderhalve week was het tijd voor de terugreis. Die verliep net als de heenreis prima. En dus waren de dames tijdig in Nederland. Na een koffiestop bij T’s lief in Franeker nog even door naar Harlingen. T’s spullen uitgeladen, en die van Sonnetje overgeheveld in haar trouwe Polo, die in Harlingen vakantie had gehouden. Eenmaal weer thuis was het tijd voor wat wasjes, en voor het inpakken van de volgende tas. Want… er volgde nog een weekend zandhoop! Ook T ging mee, want ook die behoort tot de club die jaarlijks met paard en kar naar de Bosplaat gaat. Maar daarover later meer.

Geen reacties to “Op vakantie naar Rügen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: